Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2008 11:07 - Издателят - първи читател
Автор: bukvite Категория: Бизнес   
Прочетен: 8568 Коментари: 9 Гласове:
3



                                    “Книгите написани от автори любители, трябва да се

                                    четат от читатели-професионалисти”

                                                                                        Б. Переслегин

 

Вие сте написали най-страхотната книга в света. Поне във вашите очи. И в очите на майка ви, която от както я чете ви прави всяка сутрин баница. Цялата рода също я хареса и се решава, че това твърдо трябва да се издаде, за да видят всички колко сте велик.

Предстои ви първа среща с издател.

Как да представим книгата си пред него?

Много време се чудех на оплакванията на различни работодатели, че хората не са се научили да се представят добре на интервю за работа – нито подготвени документи, нито готовност за разговор.

Гугъл ни извежда начело в списъка при търсене на „издаване на книга” и това ни донася купища запитвания. Оформят се три основни варианта:

-          Плахо писмо от типа „Аз написах роман. Имате ли интерес да го издадете”. С вариации до „авторката е завършила Оксфорд и е подготвила за издаване вече четири романа..”

-          Огромен няколко мегабайтов файл, пратен по мейла или на CD /в последния случай донесено и лично/

-          И по-рядко случващия се, но по-екзотичен -  няколко папки с разпечатки тръснати на бюрото.

Какво се случва с така изпратените материали – почти нищо! „Времето е пари” е актуален девиз и става все по-актуален. Дори и в издателствата, където имат специално назначени хора за целта, рядко възлагат да се анализира непроверен роман.

Какъв е правилния подход?

„По-дрехите посрещат” не е само стара народна приказка. Някога, в зората на демокрацията, известни рекламист Жак Сегела беше изненадал новите лидери на СДС с обясненията, че за няколкото минути на телевизионния екран, хората няма да оценят колко са умни, а как са облечени и как изглеждат.

Когато желаете да привлечете вниманието на някой издател, се водете от същите принципи. Помислете за книгата, която сте написали, като за стока, която трябва да продадете и то на опитен краставичар.

Подгответе рекламни материали за написания текст. На вашето писмо, ще бъдат отделени средно то три до пет минути първоначално. Напишете въвеждащ текст, който да привлече интереса за това кратко време.

Резюме на текста

Кратко резюме на случващото се в книгата – в рамките на страница. Не е важно да е пълно – ВАЖНО Е ДА Е ЗАИНТРИГУВАЩО. Мислете за него, като текста който се слага на гърба на книгата – трябва да я продаде за краткото време, което се отделя за прочитането му.

Синопсис

Този термин се използва в няколко значения, в зависимост от типа на произведението, но най-общо значи описание на действието. Тук вече може да се прострете до няколко страници. Щом са стигнали до него, явно резюмето ви ги е заинтересувало. В синопсиса трябва да опишете как се развива действието, сюжетните линии, завръзки, развръзки. От синопсиса един издател ще разбере доколко можете да развивате сюжетни линии и да управлявате героите си. Дали претрупвате нещата и често и вие самите не знаете кога и какво се случва или обратното, сюжета е толкова плосък, че не се случва почти нищо.

Описание на героите/архетипи

Кратки, до страница, описания на героите в книгата – външност, характер, действия. Речников фонд и използвани изрази – няма нищо по-глупаво от книга, в която всички герои говорят еднакво.

Всичко това в рамките общо на пет-шест странички – времето е пари, а за разлика от броя на издателствата, броя на пишещите се увеличава многократно. Само за 2007 са издадени над 15 000 български книги. Книгоиздаването е невероятно конкурентен пазар. „Хубавата книга само ще си намери читателя/издателя” е много остарял израз – в момента печелят пробивните, а не талантливите.

Не забравяйте и творческата си биография. Няма нужда да описвате къде и какво сте учили и да си изброявате всички сертификати – ако това определяше качеството на написания текст, компютрите щяха да са най-добрите.

Пишете за интересите си. Примерно – „интересувам се от история, за да напиша този роман в продължение на години четох източници в Народна библиотека”. Посочете получени награди /не е важно дали са първи, важно е че някой някъде ви е забелязал/.

Напишете и за харесвани книги/автори. Така от една страна издателя ще разбере, че не сте чел само себе си /често явление в последните години за жалост/ и ще придобие някаква представа за литературните стилове, които харесвате, а вероятно и подражавате.

Вероятно ще срещнете много откази. Особено ако това ви е първа книга, но сте решили за задминете по обем и брой герои „Колелото на времето”. Вероятно първата ви книга може и да не бъде издадена, особено за сметка на издателството.

Но докато подготвяте гореописаните документи, то сами ще научите много за книгата, която сте написали. А ако сте ги написали добре, определено в издателството ще се заинтересуват да в прочетат поне романа и да ви отделят време да поговорят с вас за предимствата и недостатъците му.

 

 

 

 




Гласувай:
3



1. анонимен - Много полезни съвети...:)))
01.02.2008 13:07
Само , че в днешно време книгите се търкалят по рафтовете и библиотечките или се подаряват, което е страшно обидно,ОТ КОЕТО БОЛИ! ПОНЕ ТАКИВА КАТО МЕНЕ!
Дори и добрите книги повече се подаряват, а не се продават! Да изключим, че книги издават връзкари и некадърници, хора на важни постове, хора, които не могат да пишат на кирилица дори! Хора, които крадат, копират, дори чуждата поезия и проза! Хора от етноса и то пишат за България....смешна работа! Не бих преживяла неуспех на моя книга само заради това, че нямам поддръжници, а само врагове, които тук в интернета ме гонят та останало по издателства и книжарници.Разбира се, че голямата бройка стихове, разкази...не означава , че всичките са на ниво, но по голям е процента на успешните творби. Не може да имаш 10 стихчета и десетте да са бижу! Но е възможно да имаш 100 и от тях поне 10 да са добри.
НАПРАВО КАЗАНО системата не ми допада , не я признавам! Начела съм се на плява -стихосбирки и книжки, просто някъде ги захвърлям и толкоз...Ето това е обидното!
НЕ Е ТОВА НАЧИНА....!!!
Само не ми казвайте, че се купува хубавата, добрата книга.........и децата ще ви се изсмеят!!!
Кой както си уреди нещата...!Пазарът е пълен с произведения на некъдърници! Затова и не се купуват книги вече(съвременни - български)....Почти не се купуват!

Поздрав!
цитирай
2. bukvite - Купува се рекламираната книга
01.02.2008 16:32
и това не е от вчера. Приели сме някои действия по въпроса, като примерно организиране на ежемесечен базар на българската книга.
Разбирам Ви болката, мен лично, като малко по навътре в кухнята ме боли много от пренебрежението към българската книга. От друга страна обаче... то донякъде е следствие от издаването на слаби и непрофесионални книги.
цитирай
3. анонимен - a za6to,bate
01.02.2008 20:00
se izdavat slabi i neprofesionalni knigi? publi4na taina e-izdavat tezi,koito imat pari i vrazki.
цитирай
4. bukvite - Имаше една песен на Георги Минчев
01.02.2008 20:28
"Пускам радиото в къщи,
а песните по него - все едни и същи.
Кой ги беше писал, кой ги беше пял
и кой ги беше пуснал без да стане скандал."

Да, издават се много такива книги - за миналата година над 16 000 български книги. Но не всички са такива.
цитирай
5. doziii - Вашата статия много ми хареса, з...
23.02.2009 18:46
Вашата статия много ми хареса, защото е "от извора", но моят проблем е малко по-различен. В момента работя върху материал, който няма нищо общо с художествената литература. Представлява (в общи линии) географска, демографска и пр. характеристика на една от испанските автономии. Напълно сам убедена, че такъв материал на български език не е издаван. Какво ще ме посъветвате да направя? Към кого да се обърна? Разработката е придружена с хидрограми, таблици, снимки и т.н., които да илюстрират и разширят информацията.
цитирай
6. panazea - Защо да говорим за книгите?
12.08.2009 11:10
Ами те заклаха издателствата , като им наложиха ДДС. Спомняте ли си 70 и 80 . Как купувахме книги вместо хляб . И се издаваха българските и световните класици .След като унищожиха нещо хубаво , сега ще възкресяваме мъртвец ! И децата са ни виновни , че не четат . Ами аз вече намирам най-хубавите неща в нета и то не българския , защото България спи . Стойностни статии се намират в руски и английски сайтове . Хората си ценят богатството . Всички древни ръкописи преписи руснаците са сканирали и ги има в интернет . Когато търсиш нещо свястно , не го търси в български сайт , това си е чиста загуба на време .Използват се стари клишета и се пише както по време на соца . Начетохме се 50 години. Сега новият търсещ дух отиде много напред и намира по света , това което търси .
ОТВОРЕНИ ХОРИЗОНТИ .
Търси направо в руски сайтове . Там се пишат истински и подробни статии .
цитирай
7. анонимен - Плагиати и връзкари
17.08.2009 17:17
анонимен написа:
a za6to,bate se izdavat slabi i neprofesionalni knigi? publi4na taina e-izdavat tezi,koito imat pari i vrazki.

цитирай
8. bukvite - Има една известна - Секирата
17.08.2009 17:44
Тя така обясняваше навсякъде - с пари и връзки всичко се постига.
Ох, писна ми от хора дето само се оплакват.
И аз се чудя тия чалгаджйки кой ги е пуснал да записват, ама явно сте прав - с пари връзки всичко става. Уви, книгата си е стока като всяка останала и всеки който може да финансира може да си издаде. Остава върпоса какво я прави после - обикновено стоят някъде така накуп по мазетата.
цитирай
9. анонимен - Статията е много добра и наистина на мен лично ми помогна да осъзнаня някой неща.
20.09.2010 23:26
Статията е много добра и наистина на мен лично ми помогна да осъзнаня някой неща. Както всички знаят, има много хора които са написали по нещо и приятели и семейство са ги хвалили и те са решили, че произведенията им са страхотни - направо върха и непременно трябва да се издадат. Има такива които са солидно подкрепяни от банковите си сметки и т.н. но повечето като мен например нямаме пари, с които да претупаме набързо нещата.
Честно казано повечето, които искат да издават произведенията си са такива като мен... или поне тези които познавам. Ние сме млади и нямаме специално обучение или не сме завършили училища специализирани в писането или там каквото е нужно... та, това което искам да кажа е че ние сме вдъхновени главно от вълната от книги, която наскоро заля българския пазар - т.е. фантастика и т.н. Имаме страхотни идеи, поне ако се съди по книгите които се издават. Просто нямаме опит и въпреки че сме седнали и сме написали нещо, което е било показано на доста хора, например във форум и т.н и е имало доста положителни отзиви, никой не ни взима насериозно.
Знам че възраста в която сме (ще дам като пример моята - 15) показва от далече, че не сме много опитни, но от нещата които прочетох като коментари и от статията някаква малка надежда се надигна в мен, че ако правилно "рекламираме" творбата си, може би някой ще се заинтересува в нея...Това което ме интересува е, дали наистина някое издателство в Б-я, каквото и да е ще обърне внимание на подобно писмо от нас и ще инвестира в нас (защото както можете да предполовите, ние не разполагаме все още с някакви пари или доходи)
Аз съм от хората които четат книги и се възхищават на авторите... както и тайничко си мечтаят някой ден някой да чете тяхната творба и да се възхищава на тях. Интересно ми е дали такава мечта воабще е възможно да се реализира някога...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bukvite
Категория: Бизнес
Прочетен: 222272
Постинги: 8
Коментари: 125
Гласове: 470
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930