Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 22:12 - Нордическите езици
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1738 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 09.07.2019 18:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Германските езици се делят на две големи групи: западна и северна. Имало е и трета група, източната, но от нея всички езици са отмрели. Източногермански езици са били бургундски, вандалски и готски. Единствено от готския са били запазени значително количество писмени паметници. Към западногерманските езици спадат английски, немски, нидерландски заедно с фламандски и африкаанс, люксембургски, еврейския идиш и фризийски. В Северна Европа се говорят северногерманските езици, известни още като нордически и скандинавски. Това са: шведски, датски, норвежки, исландски и фарьорски. Всички те произлизат от нордическия език, наричан още староскандинавски или старонордски (Old Norse). Това е езикът на викингите, които са прочути с морските си набези в цяла Европа. В началото викингите са писани с руните Футарк (Futhark), за които вече съм писал подробно в блога си. Първите рунически надписи датират от около 150 от н. е. Около 1100 руните биват заменени с латиницата вследствие на приемането на християнството от северните народи. Нордическият език се е делял на 2 диалекта: западен и източен. От западния диалект произлизат старонорвежкият и староисландският, а от източния се раждат старошведския и стародатския. През ХІ век нордическият език бил разпространен в цяла Северна Европа и оказал сериозно влияние върху английския и френския в Нормандия. На него са написани староисландските (викингските) саги на латиница. От този период най-слабо са се изменили исландския и родствения му фарьорски език.

Шведският език (svenska) е най-разпространения нордически език. Говори се от 10 милиона души в Швеция, във Финландия (шведското национално малцинство е 290000 души или около 5% от населението) и на Аландските острови. Малко шведи има и в Естония. Шведите си имат своя диаспора и в Северна Америка. Най-ранните рунически надписи на старошведски датират от ІІІ век. Шведският език произлиза пряко от старошведския. Книжовният шведски еволюира през ХІХ век от централните шведски диалекти и е установен едва в началото на ХХ век.

Датският език (dansk) се говори от 6 милиона души в Дания (полуостров Ютланд и островите), в германската провинция Южен Шлезвиг и датските владения Гренландия и Фарьорски острови, които се ползват с автономия. Произлиза от стародатския. Датският език е взаимноразбираем с шведски и особено с норвежки (букмол), с който различията са минимални.

Норвежкият език (norsk) се говори от 5 милиона души в Норвегия и на островите Шпицберген. Всъщност днес практически има 2 норвежки езика: букмол (bokmal), на който говорят 85 – 90% от норвежците и нюноршк (nynorsk), в превод новонорвежки. Характерно за днешния букмол е, че той не произлиза от старонорвежкия (Old Norse), а по-скоро е норвегизиран вариант на датския, тъй като до ХІХ век, когато Норвегия се отделя от Дания, в страната се е пишело на датски. Фактически датският език е използван за основа, върху която са добавяни граматични особености, характерни за норвежките диалекти. Правописът постепенно е бил променен така, че да отговаря на устната норвежка реч. Пак в ХІХ век норвежкият езиковед Ивар Осен създал и нов правопис нюноршк, който е базиран върху старонорвежкия и езика ландсмол, говорен в норвежките села. Днес на нюноршк говорят около 600000 души. Норвежците нямат никакъв проблем да се разбират с шведите и особено с датчаните, тъй като езикът им е почти същия. На практика в букмол норвежците използват същата азбука и правопис като в датски.

Шведи, датчани и норвежци споделят доста векове обща история и затова те са много близки народи, които се разбират прекрасно помежду си без помощта на преводач.

Исландският език (islenska) се говори само на остров Исландия от над 300 хиляди души. Поради отдалечеността на Исландия от Скандинавия езикът на исландците почти не се е развил. Затова днешните исландци могат да четат без проблем текстове например от ХІІІ век и да ги разбират. Исландският е произлязъл от старонорвежкия, езикът на викингите, който е запазен в почти непроменен вид. Той е нещо като език реликт. Характерно за исландски е, че липсват думи за много от модерните термини, които се изразяват описателно. Най-старите запазени текстове на староисландски са от около 1100. Той е най-древния от днешните германски езици. След ХІІ век на този език са написани исландски саги и епически поеми. Все пак известно влияние върху исландския е оказал датския, тъй като Исландия е била владение на Дания от 1380 до 1918.

Фарьорският език (foroyskt) се говори от най-малкия скандинавски народ. На фарьорски говорят между 60000 и 100000 души, които обитават Фарьорските острови, владение на Дания, които са разположени в Северно море между Исландия и Шотландия. Също като исландски, който му е родствен, фарьорският произлиза от старонорвежки и през вековете е претърпял много слаба промяна. Признат е за официален език на Фарьорските острови (Foroyar) едва от 1937.

На приложената по-долу карта може да се види и географията на скандинавските диалекти.

image

image

image




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, laval. Като съм гледал ...
22.09.2017 07:40
Здравей, laval. Като съм гледал надписи на северните езици, а и често слушам скандинавска музика ми се вижда норвежкия и датския да са по-близки. По отношение на азбуката- имат характерни букви, по които се разпознават. Слухово трудно ги различавам. Исландските имена и думи са дълги и по-трудно, но правилно казваш- поради отдалечеността не се е развил езика на исландците.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099953
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961