Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
29.01.2011 21:01 - За пчеличките, ехинацеята и грипа.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Новини   
Прочетен: 14585 Коментари: 18 Гласове:
31

Последна промяна: 18.08.2013 23:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

И пчеличките харесват ехинацеята, дали да ги поканим да участват във Фейсбук :))))

В миналото Ехинацея е отглеждана и използвана като лекарство от индианците в Северна Америка и е била едно от най-важните медицински растения там.

image

Ехинацеята се цени заради мощното й имуностимулиращо и силно изразено противовъзпалително действие.  Ехинацеята е способна да противостои на повече от 200 различни вируси. Има способност да мобилизира натуралните защитни сили на организма, за борба с инфекциозни и вирусни заболявания. Ехинацеята потиска растежа на стафилококи, стрептококи, вирусите на грипа и херпеса. Затова тя се използва с профилактична цел при първите признаци на простуда и по време на грипни епидемии.

image
Echinacea purpurea на заден план  и  Echinaceа paradoxa 
отпред.

Традиционно, Ехинацея е предписвана за многобройни заболявания, включително външно за рани, изгаряния, подуване на лимфните възли и ухапвания от насекоми; при зъбобол и болки във врата дъвчели корените. Вътрешно била използвана срещу главоболие, стомашни спазми, кашлица, настинки, морбили и гонорея.
Действието на Ехинацея е насочено главно към неспецифичната клетъчна имунна система..

Ехинацеята е многогодишно растение от семейство Сложноцветни. Произхожда от Северна Америка. Има подобни на маргаритки съцветия. Цветовете са розови, пурпурни или бели с ясно изразен конусовиден диск. Цъфти от юли до октомври. На височина може да достигне до 1-2 м. Светлолюбиво растение.

Като лечебно растение е била използвана още от индианските племена. За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените - укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции.


 image

 

Echinacea purpurea на заден план  и  Echinaceа paradoxa  отпред.

Ехинацея “White Swan”
За какво се използва и какви здравословни ползи носи Ехинацеята?

Какво трябва да знаем за активните съставки на Ехинацеята?
В състава на тъканите си растението съдържа някои интересни за науката, но все още слабо изучени вещества, присъщи само за род Ехинацея. Сред тях са: ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин B, ехинацеин.Открити са нови свойства на растението ехинацея, които позволяват то да се използва като средство за ефективна борба с хремата.

image

Специалисти твърдят, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяване намалява два пъти продължителността му.

Американски фармацевти, цитирани от USA Today, заявяват, че ехинацеята не само повишава имунитета, но и в съчетание с витамин С растението е способно да намали риска от заболяване от хрема с 86%.

Освен това ехинацеята на медицината е известно, че растението действа положително при кашлица и главоболие.

Ехинацеята влияе благоприятно и върху трудно лечими и нелечими със съвременните конвенционални средства хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синузити и много други вирусни заболявания като рецидивираща херпесна инфекция например

Изследвания са доказали, че ехинацеята е способна да противостои на повече от 200 различни вируси.

image
Eхинация рallida-снимката е от нета, вижте още от този вид тук:
www.google.bg/images

Установена е ефективността
на препаратите от ехинацея при възпалителни заболявания (артрит, ревматизъм, простатит, гинекологически заболявания и др.).

Корените от  ехинацея влияят благоприятно върху имунната система и се използват в подкрепа на диетичните режими в комплексните програми при:
-чести възпаления на ушите, гърлото;
-остри и хронични бронхити;

-предпазване от грип и простуди;
- кашлица и главоболие.

 image

Echinacea paradoxa
Доказани ползи от приема на Ехинацея:

  • Имуностимулатор - Днешната медицина също я признава за мощен имуностимулатор и ефективно средство срещу вирусни и бактериални заболявания. За лечебни цели се използват растения, които са над двегодишна възраст. Надземните части се берат и използват в началото на цъфтежа, а корените и коренищата се изкопават през есента.

 

  • Противовъзпалителна активност - Екстракти от ехинацея оказват противовъзпалително и епителотонично – регенеративно действие, като ускоряват зарастването на рани, изгаряния и други кожни увреждания. Това се обяснява с факта, че се потиска ензимът хиалуронидаза. Ехинацеята подкрепя структурата и интегритета на съединителната тъкан, стимулира фибробластите и подобно на кортикостероидите стимулира секрецията на надбъбречните хормони.


image

Echinacea paradoxa
По аптеките се намира спиртен извлек от Ехинацея, производство на различни компании. Аз съм ползвала с голям успех Ехинамакс® - натурален екстракт от Ехинацея (Echinacea purpurea), култивирана в екологично чисти полета във Финландия.

Употреба:
• Ехинамакс® може да се използва външно и вътрешно:
• Външно е ефикасен за третиране на рани с цел бързо оздравяване и да се предотврати опасността от възпаление.
• Вътрешно се препоръчва за облекчаване симптомите на настинка и грип в ранен стадий, както и при кашлица, болезнено гърло и за намаляване риска от настинка.


• Дозировка:
възрастни: 10-20 капки, 2-5 пъти дневно с вода или предпочитан от вас чай, примерно липа, мащерка, бъз, лайка. Забелязала съм, че тя усилва действието на билковите чайчета, вероятно защото въздейства върху имунната система. Не забравяйте да подсладите чайчетата с лъжичка мед от работливите пчелички.

. За лекуване на рани няколко пъти дневно.
• Опаковка: 50 мл и 100 мл.
Продуктът може да намерите в
търговска верига “Лечител”

Видове ехинацеи: първите четири вида са лечебни, останалите се отглеждат за декоративни цели.


image

    1.  Echinacea purpurea - Пурпурна ехинацея - Цъфти с пурпурни цветове, откъдето идва и името й, срещат се и бели. Достига височина 60-150 см и цъфти много обилно, най-използвана е за спиртни извлеци и лечение.

image

Пурпурната ехинацея-снимката е от нета, вижте още снимки от този вид тук:
www.google.bg/images

image

2.Echinacea angustifolia- вижте още снимки от този вид тук:
www.google.bg/images


Този вид също цъфти с пурпурни цветове. Достига височина 16-60 см и цъфти неедновременно. Листенцата на цветовете и са по-редки и по-къси от тези на пурпуреята.

image

      3.Echinacea pallida- цъфти с бледо-розови или бели цветове и много прилича на ангустифолията, но достига височина до 120 см. Цъфти много рядко през първата година.
Има три сорта ехинацея палида: E.palida “White Swan”, E.palida “Bravado”, E.palida “Magnus”. Тази на снимката е първия сорт.


image

4.Echinacea paradoxa - На този вид парадоксални са цветовете – те са жълти, до прасковени.Този вид е интродуциран в Канада от Eclectic Echinacea през 1996 г. и се култивира в ограничени количества. За пръв път е открита през 1902 г. Достига височина 6-120 см.

5. Echinacea atrorubens

6. Echinacea laevigata

7. Echinacea sanguinea

8.Echinacea simulata

9.Echinacea tennesseensis

Като цяло екстрактите от растенията в рода Ехинацея (това ще рече едни видове по-силно, а други по-слабо) имат активизиращ имунната система ефект. Те въздействат върху активността на продукцията на имунни Т-клетки, усилват склонността на лимфоцитите да фагоцитират ("изяждат") бактерии.
Счита се, причина за антибиотичния ефект на растението е ехинакозидът, чиято сила сравняват с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна изглежда се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите.




image

  Echinacea paradoxa

Още снимки от този вид вижте тук:
www.google.bg/images


А сега да се върнем към пчеличките, които ни дават мед за чайчето и опрашват всичко, що цъфти.

 Учените алармират обществеността, че  пчелите измират, както  поради   прекомерната употреба на пестициди, така и  от насищане на околната средата с електромагнитни излъчвания. Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между късовълновите излъчвания и инфрачервените лъчи. В резултат, отделните мощни предаватели, а и безбройните не толкова мощни, действат като нагреватели на атмосферата, като резултатът е „Глобалното затопляне”.
Друг неблагоприятен ефект е, че „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.


Наличието на световна забрана на една група пестициди може да спаси пчелите от изчезване. Четири европейски държави са започнали забрана на тези отрови, а някои пчелни популации се възстановяват. Но химическите компании лобират за да запазят всички убиици- пестициди на пазара. Подпишете петицията за да спасим пчелите и нашите култури и изпратете това на други хора. Трябва да се съберат 1 250 000 подписа и да се внесе законодателна инициатива в европейския парламент. Необходими са още 122 0000 гласа. Моля дайте своя глас! Аз вече гласувах, защото не съм безразлична към бъдещето на нашата планета. Призовавам ви да ме последвате!!!!Гласувайте тук:

http://www.avaaz.org/en/save_the_bees/?copy

 

Снимките(с изключение на двете от нета)   са  авторски и са  взети от различни албуми на Гарата(линка му е на 13 място в моя блогрол), но най-вече от ботаническата градина в Торонто, изготвен през 2007 г:
 

 










Гласувай:
31



1. tit - Много красиво цвете!:)
29.01.2011 21:26
Мисля, че се засява от семена всяка пролет или го бъркам с друго?
цитирай
2. kasnaprolet9999 - tit
29.01.2011 21:48
Така е, засява се от семена. Красиво и лечебно цвете, най-ги обичам такива, подобно е по свойства на невена и туртата от които си правя спиртен извлек, помага срещу грип.
цитирай
3. erato7 - А аз си мислех, че е само жълта на ц...
30.01.2011 09:29
А аз си мислех, че е само жълта на цвят!
Благодаря ти, Невенче, за полезната информация!
Хубав неделен ден!:)
цитирай
4. feq - Супер четиво, на точното място и време...
30.01.2011 11:41
В такова болно време, чудесен лек срещу вирусите.
Аз изпробвах действието на билката и пчелния мед.
Господ живот и здраве да дава на пчеличките, да не попадат на ГМО растения!
Амин!
:)
цитирай
5. kasnaprolet9999 - erato7
30.01.2011 16:34
Аз пък си мислех, че са само пурпурни и не знаех, че има бели и жълти. Прочетох доста инфо тези дни за видовете ехинацея и бях приятно изненадана от това разнообразие от видови. Имай предвид, че не всички съм показала, има едни, които изобщо не приличат на никоя от тези четири вида.Реших да ви покажа само лечебните видове.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - feq
30.01.2011 16:38
Да, мисля, че е много подходящо времето за този постинг, почти в цяла България е обявена грипна епидемия. Аз си имам моите мамини капки -спиртен извлек от невен, турта, върбинка, мента и котешка стъпка, с които действам при нужда, ама много хора разчитат на готови препарати. Ехинамаксът е един мчного успешт(но действащ при такива случаи. Радвам се, че си го изпробвала и вече си добре.
цитирай
7. ckarlet - Колко точна и хубава информация, ...
31.01.2011 16:25
Колко точна и хубава информация, Невенче!
Поздрави! Прочетох с интерес!
цитирай
8. razkazvachka - Хей, ще ме накарате да организирам два-три кошера
31.01.2011 16:32
насред една ливада, където мтел се губи:)))
цитирай
9. tit - Бе, всичките са хубавици!:))
31.01.2011 19:25
Обаче Парадокса е с най-интересен цвят - тези нюанси са страхотни!:))
цитирай
10. kasnaprolet9999 - ckarlet
01.02.2011 10:03
Реших да бъде три в едно, че много хора има болни около мен, нали съм баба Яга на блога:)))
цитирай
11. kasnaprolet9999 - razkazvachka
01.02.2011 10:04
Първо си купи маскировка за пчелар. През няколко къщи от вилата ни в с.Макоцево има един такъв и като си я облече го гледам с особено уважение :)))
цитирай
12. kasnaprolet9999 - tit
01.02.2011 10:06
На мен лилавите са ми любими, но и оранжевите са страхотни, като малки слънчица, някои от тях приличат на големи невенчета и страшно ми допадат.
цитирай
13. feq - Постингът е станал още по-красив!
01.02.2011 12:16
Полезното и приятното ТУК съжителстват отлично!
Твоите съвети са безценни, приятелко!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - feq
01.02.2011 12:22
Това е любимата ми комбинация, поздрави!!!
цитирай
15. zvezdichka - Интересно ми
01.02.2011 14:07
беше да разбера. Виждала съм това цвете, дори ми дадоха семенца тази година в Добринище, но не знаех как се казва, а още повече че се използва като билка!
Поздравления за постинга!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - zvezdichka
01.02.2011 15:37
Много хора вече я отглеждат в дворовете си, радвам се, че съм ти била полезна. Моята шефка вече четвърто шише пие от нея, заедно с дъщеря си, като оздравително средство,г рипът го изкара почти на крак, само един ден лежа болна и бързо се възстанови.
цитирай
17. plamenpirgov - Браво! Страхотно е! Поздравления!
04.02.2011 09:52
Браво! Страхотно е! Поздравления!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - plamenpirgov
04.02.2011 23:16
Благодаря, идвай пак.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319636
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031